Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η άλωση της Τριπολιτσάς

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης στην Πελοπόννησο και την απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821), οι επαναστατημένοι Έλληνες έκαναν σύσκεψη για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.
Αρκετοί αρχηγοί πρότειναν να πολιορκήσουν ταυτόχρονα πολλά κάστρα στον Μοριά για να διασπάσουν τους Τούρκους. Τελικά πέρασε η άποψη του Κολοκοτρώνη που ήθελε όλοι μαζί να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά (Τρίπολη), επειδή αυτή ήταν η κεντρική διοικητική, εμπορική και στρατιωτική έδρα των Τούρκων στην Πελοπόννησο.
Σκεφτόταν πως αν έπεφτε αυτή, τα άλλα κάστρα της Πελοποννήσου δεν θα άντεχαν για πολύ ακόμη.
Ο Χουρσίτ, από τα Ιωάννινα που βρισκόταν πολεμώντας τον Αλή πασά, έστειλε για ενισχύσεις 3.500 στρατιώτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους και να υπερασπιστούν την πόλη. Ο τουρκικός στρατός, όμως, δεν μπόρεσε να βοηθήσει επειδή συνετρίβη στο Βαλτέτσι, σε μια από τις πρώτες και πιο σημαντικές μάχες της Επανάστασης.
Μετά την μάχη οι επαναστάτες έπιασαν θέσεις στα γύρω βουνά, ενώ ταυτόχρονα έστειλαν και δυνάμεις στα Μέγαρα, για να εμποδίσουν τουρκικές ενισχύσεις να έρθουν στην Τρίπολη από την Αθήνα.
Όσο περνούσε ο καιρός, η πολιορκία γινόταν πιο στενή. Η πόλη έπεσε τελικά στα χέρια των Ελλήνων στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και για τρεις ημέρες ακολούθησαν σφαγές και λεηλασίες. Την Τρίτη ημέρα οι Οθωμανοί που είχαν κλειστεί στο φρούριο παραδόθηκαν.
Η άλωση της Τριπολιτσάς, έξι μήνες μετά την έναρξη της Επανάστασης, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία του Αγώνα:
·     Οι Οθωμανοί έχασαν την βασική στρατιωτική τους βάση στην Πελοπόννησο.
·     Χιλιάδες τουρκικά όπλα πέρασαν στην κατοχή των Ελλήνων.
·     Οι εξεγερμένοι πήραν κουράγιο και συνειδητοποίησαν πως οι Τούρκοι δεν ήταν ανίκητοι.

Στην συνέχεια, οι Έλληνες στράφηκαν στα άλλα κάστρα της Πελοποννήσου, για να τα πολιορκήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου