Σελίδες

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Μικροί συγγραφείς: Συνέχισε την ιστορία...

Ο ιστότοπος www.bookbook.gr σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ διοργάνωσαν διαγωνισμό ομαδικής συγγραφής ιστορίας.
Ο διαγωνισμός έχει λήξει, όμως μπορείτε ακόμη να γράψετε την δική σας συνέχεια της ιστορίας, από εκεί που την άφησε ο προηγούμενος, και το κείμενό σας θα συμπεριληφθεί στο ολοκληρωμένο "βιβλίο" που ετοιμάζεται.

Προτού μπείτε στην ιστορία, διαβάστε τον δεκάλογο του καλού συγγραφέα, όπως τον περιγράφει το bookbook.gr:
1. Να έχεις πάντα μαζί σου ένα μολύβι για να σημειώνεις τις ιδέες σου. Ή καλύτερα δύο, μπορεί να σου σπάσει καμιά μύτη.
2. Για να γράφεις καλά, πρέπει να σβήνεις συχνά. Η ιστορία μένει μισή αν βγάλεις τα μπλα μπλα. Οπότε ας έχεις μαζί σου και γόμα καλύτερα.
3. Τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά. Οι ωραιότερες ιστορίες είναι αυτές που κάποιος αρχίζει να διηγείται στον διπλανό του στο δρόμο, στο πάρκο, στο μετρό. Εσύ ακούς και μετά αλλάζεις, προσθέτεις τα δικά σου. Ιδέες μπορείς να πάρεις και από τα μυθιστορήματα των αγαπημένων σου συγγραφέων. Οι καλοί συγγραφείς είναι και μανιώδεις αναγνώστες…
4. Να σκέφτεσαι πάντα “τι θα γινόταν αν;” Έτσι θα ξεκολλάς σε δύσκολες στιγμές.
5. Αν κάτι δεν πάει καλά, μην συνεχίσεις να γράφεις. Γύρνα πίσω στο σημείο που τα πράγματα πήγαιναν ακόμη καλά, σβήσε ό,τι έγραψες από εκείνο το σημείο και μετά, και ξαναρώτα: “τι θα γινόταν αν”;
6. Διάβασε δυνατά ό,τι έγραψες. Κάνε πως τα έγραψε κάποιος που τον συμπαθείς κάπως, αλλά όχι και πολύ. Κάνε τώρα πως αυτός ο κάποιος σε ρωτάει τι πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η ιστορία. Σκέψου τι θα του πεις.
7. Να έχεις πάντα δίπλα σου ένα λεξικό. Όχι για να γράφεις περίπλοκες λέξεις, αλλά για να ξέρεις τι σημαίνουν και να τις χρησιμοποιείς μόνο αν χρειαστεί. Και για να ελέγχεις την ορθογραφία σου.
8. Μην χρησιμοποιείς χαζοπαρομοιώσεις. Π.χ. τα σύννεφα ήταν άσπρα σαν βαμβάκι.
9. Να παιδεύεις τους ήρωές σου, αλλά να τους αγαπάς κι όλας, να προσπαθείς να τους καταλάβεις (ξεκίνα με αδέρφια, ξαδέρφια, φίλους, όχι και τόσο φίλους). Προσπάθησε να αναλύσεις γιατί φέρονται όπως φέρονται. Δες τους σαν ήρωες.
10. Μην καταδεχτείς να τελειώσεις την ιστορία με δίδαγμα. Είναι σαν να λες ένα ανέκδοτο και μετά να προσπαθείς να το εξηγήσεις...
Και τώρα η ιστορία!
Για να μπείτε και να την συνεχίσετε, πατήστε πάνω στον τίτλο της:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου