Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΥΣΙΚΗ - Δυνάμεις: Τελικά, πόσο ζυγίζει ένας αστροναύτης;


Η μάζα και το βάρος είναι δύο διαφορετικά μεγέθη:

Η μάζα είναι η ποσότητα της ύλης που περιέχεται σε ένα σώμα. Πιο απλά, το άθροισμα των μορίων (όλα τα μόρια, δηλαδή) ενός σώματος αποτελούν την μάζα του.
Την μάζα την μετράμε σε κιλά.

Το πόσο ζυγίζει ένα σώμα, δηλαδή η δύναμη με την οποίαν έλκει το σώμα η Γη, είναι το βάρος του.
Το βάρος το μετράμε σε Newton (Νιούτον) προς τιμήν του Νεύτωνα (ναι, αυτόν, με το μήλο που του έπεσε στο κεφάλι).

Αυτό σημαίνει πως ένα σώμα, αν το πάμε βόλτα σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, θα έχει την ίδια μάζα (τον ίδιον αριθμό μορίων) παντού, αλλά διαφορετικό βάρος σε κάθε πλανήτη (επειδή ο καθένας τους, αφού έχει διαφορετικό μέγεθος, θα έλκει το σώμα με διαφορετική δύναμη).

Βέβαια, ούτε στην Γη ζυγίζουμε παντού το ίδιο!
Επειδή ο πλανήτης μας, όπως μάθαμε, είναι πιο πεπλατυσμένος στους πόλους, αυτό σημαίνει πως όταν βρισκόμαστε εκεί θα είμαστε πιο κοντά στο κέντρο της Γης. Έτσι, αν κάποιος ζυγιστεί στον ισημερινό, η ζυγαριά θα τον δείξει λίγο ελαφρύτερο απ' ό,τι αν ζυγιστεί στον βόρειο ή τον νότιο πόλο! Με την ίδια λογική, στην κορυφή των Άλπεων θα είναι ελάχιστα ελαφρύτερος απ' ό,τι στην θάλασσα!

Ας δούμε τώρα τι γίνεται με τους αστροναύτες:

Ας πούμε ότι βρίσκουμε έναν αστροναύτη στο χωράφι του (που έχει πάει για παράδειγμα να ποτίσει τα καλαμπόκια, μια που θα λείπει για πολύ καιρό στο διάστημα), τον ζυγίζουμε και τον βρίσκουμε  90 κιλά.

Αν τον στείλουμε στην Σελήνη και τον ξαναζυγίσουμε εκεί, το βάρος του θα είναι πολύ μικρότερο (6 φορές μικρότερο, συγκεκριμένα!) για τον απλό λόγο πως η Σελήνη είναι πολύ μικρότερη από την Γη και άρα έλκει τα σώματα με πολύ μικρότερη δύναμη.
Δηλαδή, ο αστροναύτης μας στην Σελήνη θα ζυγίζει 15 κιλά (90:6) !

Αν στον γυρισμό του στην Γη, σταματήσει κάπου στο διάστημα, να βγει μια βολτίτσα έξω για να ξεμουδιάσει και να ξεπιαστεί λίγο (είναι και στενάχωρα μέσα στο διαστημόπλοιο...), άραγε πόσο θα ζυγίζει;
Σωστά μαντέψατε! ΤΙΠΟΤΑ! 
Στο διάστημα δεν θα έχει βάρος, αφού δεν θα τον έλκει κανένας πλανήτης!2 σχόλια:

 1. στον Δία πόσο θα ζυγίζει??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άσε καλύτερα... Θα του έρθει να σπάσει την ζυγαριά! Θα ζυγίζει πάνω από 220 κιλά...
   Και γιατί μόνο στον Δία, δηλαδή; Γιατί να μην τον στείλουμε και στους άλλους πλανήτες; Και γιατί να μην στείλουμε και τους φίλους του;
   Εν πάση περιπτώσει, μπορείς να μάθεις πόσο ζυγίζει οποιοσδήποτε σε οποιονδήποτε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, με το να επισκεφτείς την διεύθυνση:
   http://myscience.gr/_myscience_tools/planetweight.js/planetweight_gr.html
   (Δεν χρειάζεται να την μάθεις απ' έξω. Μπορείς να την πάρεις με Αντιγραφή - Επικόλληση.)
   Βάζεις τα κιλά που θες, πατάς "Υπολογισμός" και βγαίνει το βάρος στους υπόλοιπους επτά πλανήτες!

   Διαγραφή