Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Πετρέλαιο - Από το υπέδαφος στο σπίτι μας

Οι εικόνες του μαθήματος με τις επεξηγήσεις τους, και δύο videos.


1. Πριν από εκατομμύρια χρόνια, μικροοργανισμοί (κυρίως αυτοί που ζούσαν στην θάλασσα) οι οποίοι πέθαναν, έπεσαν στον βυθό, τα υπολείμματά τους θάφτηκαν με τον καιρό κάτω από πυκνά στρώματα λάσπης, άμμου και νερού.

2. Πάνω στα στρώματα αυτά προστέθηκαν καινούρια στρώματα λάσπης, σε μια πολύ αργή διαδικασία που κράτησε εκατομμύρια χρόνια.

3. Κατά την διαδικασία αυτή τα υπολείμματα των μικροοργανισμών αποσυντέθηκαν μέσα σε περιβάλλον τρομερής πίεσης και θερμοκρασίας και δημιουργήθηκε το πετρέλαιο.

4. Οι άνθρωποι σήμερα, κάνουν μελέτες να δουν πού υπάρχει πετρέλαιο και σε τι βάθος. Η εξόρυξη του πετρελαίου γίνεται με τις γεωτρήσεις. Το ακατέργαστο πετρέλαιο που βγαίνει από την γη λέγεται αργό. (Κίνδυνος ρύπανσης εξαιτίας ατυχήματος -πυρκαγιάς, διαρροής, κλπ.- στο μέρος εξόρυξης.)

5. Αν η εξόρυξη γίνεται στην στεριά, η μεταφορά του πετρελαίου στα διυλιστήρια (ή στο κοντινότερο λιμάνι, για να μεταφερθεί με πλοία στα διυλιστήρια άλλων χωρών) γίνεται με αγωγούς. Αν η εξόρυξη γίνεται στην θάλασσα, η μεταφορά του γίνεται με μεγάλα πετρελαιοφόρα πλοία. (Κίνδυνος ρύπανσης στα μέρη που περνά ο αγωγός, ή στην θάλασσα.)

6. Στα διυλιστήρια γίνεται ο καθαρισμός και η επεξεργασία του πετρελαίου. Ο διαχωρισμός στα συστατικά του (στα κλάσματα του πετρελαίου, όπως λέγονται αυτά) λέγεται κλασματική απόσταξη. (Ρύπανση του αέρα της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια - υπολείμματα της διαδικασίας.)

7. Το καθαρό πετρέλαιο από τα διυλιστήρια μεταφέρεται στην κατανάλωση με φορτηγά-βυτία είτε με δεξαμενόπλοια. (Κίνδυνος ρύπανσης εξαιτίας ατυχήματος στον δρόμο ή την θάλασσα.)

8. Από τα σημεία λιανικής πώλησης μεταφέρεται στους καταναλωτές. (Θυμόμαστε ότι χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί, αλλά μόνο κάποιες δεκαετίες για να το καταναλώσουμε!)

9. Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται: α) στις μηχανές εσωτερικής καύσης για καύσιμο ή θέρμανση, β) ως πρώτη ύλη για να παραχθούν διάφορα πλαστικά προϊόντα (δεν ξεχνάμε πως οτιδήποτε πλαστικό κυκλοφορεί γύρω μας προέρχεται από την επεξεργασία συστατικών του πετρελαίου), βαζελίνη, κλπ. (Έντονη ρύπανση της ατμόσφαιρας κατά την καύση του και επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.)


Δείτε και δύο σχετικά βίντεο:

Πώς δημιουργήθηκε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριοΕντοπισμός πετρελαίου - φυσικού αερίου


Τα είδαμε ΕΔΩ!

3 σχόλια: