Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Αποστολή στην Σελήνη (+video)

Οι πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου για την κατάκτηση του σύμπαντος:


4 Οκτωβρίου 1957
Για πρώτη φορά ανθρώπινη κατασκευή βγαίνει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.
 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Σπούτνικ πραγματοποιεί την πρώτη περιφορά γύρω από την Γη.
3 Νοεμβρίου 1957
Το διαστημόπλοιο «Σπούτνικ ΙΙ» τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη μεταφέροντας στον θαλαμίσκο του μια σκυλίτσα, την γνωστή Λάικα (το όνομά της ήταν Κουντριγιάβκα - “Σγουρομαλλίτσα” στα ρώσικα).
Η Λάικα επέστρεψε νεκρή, λόγω έλλειψης οξυγόνου στο διαστημόπλοιο.
20 Αυγούστου 1960
Ο «Σπούτνικ 5» εκτοξεύεται στο διάστημα με πλήρωμα τις σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα. Γυρίζουν ζωντανές μετά από έναν μήνα. Είναι τα πρώτα ζωντανά πλάσματα που γυρίζουν ζωντανά μετά από πτήση έξω από την Γη.
12 Απριλίου 1961
Εκτοξεύεται στο διάστημα το Βόστοκ 1, το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο, από την Σοβιετική Ένωση. Επιβάτης του ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος αστροναύτης της Γης. Η ιστορική αυτή πτήση διήρκησε 108 λεπτά.
20 Φεβρουαρίου 1962
Η «απάντηση» των Η.Π.Α. Ο αστροναύτης Τζον Γκλεν, με το διαστημόπλοιο Μέρκιουρι, γίνεται ο δεύτερος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη.
18 Μαρτίου 1965
Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, μέλος του πληρώματος «Βόσχοντ ΙΙ», κάνει τον πρώτο «περίπατο» στο Διάστημα μένοντας έξω από το διαστημόπλοιο,­ με το οποίο ήταν συνδεδεμένος με έναν «ομφάλιο λώρο», επί 10 λεπτά.
3 Ιουνίου 1965
Ο Αμερικανός αστροναύτης Εντουαρντ Γουάιτ κάνει το ίδιο για 20 λεπτά, έξω από τον θαλαμίσκο του «Τζέμινι 4».
21 Δεκεμβρίου 1968
Το διαστημόπλοιο «Απόλλων 8» με πλήρωμα τους τρεις Aμερικανούς αστροναύτες Τζέιμς Λόβελ, Γουίλιαμ Αντερς και Φρανκ Μπόρμαν πραγματοποιεί 10 περιφορές γύρω από την Σελήνη και επιστρέφει στην Γη.
21 Ιουλίου 1969
Οι Aμερικανοί κοσμοναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Έντουιν Ώλντριν και Μίκαελ Κόλλινς είναι οι πρώτοι άνθρωποι που πηγαίνουν στην Σελήνη με την βοήθεια του διαστημοπλοίου «Απόλλων 11».
«Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για μένα, ένα τεράστιο όμως άλμα για την ανθρωπότητα», οι πρώτες λέξεις του Νηλ Άρμστρονγκ μόλις πάτησε στο σεληνιακό έδαφος. Δεκαεννέα λεπτά αργότερα τον ακολούθησε και ο Έντουιν Ώλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που βρέθηκε πάνω στην Σελήνη. «Αναφέρω ότι οι πέτρες είναι μάλλον ολισθηρές εδώ» είπε χαριτολογώντας για ένα μικρό παραπάτημά του.
Ο τρίτος, ο Μάικλ Κόλλινς, παρέμεινε στο σκάφος σε υπηρεσία επιφυλακής.
Οι δύο αστροναύτες παρέμειναν στην Σελήνη επί 21 ώρες και έφυγαν αφήνοντας πίσω τους δύο πειραματικές συσκευές και μία πινακίδα από ανοξείδωτο χάλυβα με την επιγραφή: «Ήρθαμε ειρηνικά, για όλη την ανθρωπότητα».

Ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο διάστημα, σε τροχιά γύρω από την Γη, ήταν ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, στις 12 Απριλίου 1961.

Δείτε το βίντεο:
Στις 21 Ιουλίου 1969 οι άνθρωποι για πρώτη φορά πηγαίνουν σε κάποιο άλλο ουράνιο σώμα: το φεγγάρι.
Ο Νηλ Άρμστρονγκ, ο Μπαζ Ώλντριν και ο Μάικλ Κόλλινς από τις Η.Π.Α. είναι οι πρώτοι άνθρωποι που πήγαν στο φεγγάρι. Ο πιο "άτυχος" ήταν ο τρίτος, ο Μάικλ Κόλλινς που έπρεπε να μείνει μέσα στην σεληνάκατο σε υπηρεσία επιφυλακής. Έτσι, ενώ έφτασε μέχρι εκεί, δεν μπόρεσε να πατήσει το πόδι του επάνω.
Αντίθετα την δόξα όλη την έκλεψε ο Νήλ Άρμστρονγκ που "απέκτησε" τον τίτλο του πρώτου ανθρώπου στην ιστορία της ανθρωπότητας που πάτησε το πόδι του σε άλλον πλανήτη!


Δείτε σχετικά βίντεο:

α. Η απογείωση του διαστημοπλοίου "Απόλλων 11"
β. Η προσσελήνωση του "Απόλλων 11"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου