Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΓΛΩΣΣΑ - Ενότητα 2, Σπίτια στον κόσμο - 1

Οι τρωγλοδύτες της ΜατμάταΣτην έρημο της νότιας Τυνησίας...


...υπάρχει η Ματμάτα, μία μικρή πόλη στην οποίαν ζουν Βέρβεροι (φυλή που κατάγεται από τους αρχαίους Λίβυους).

Berbère woman Matmata - Matmata, Gabes

Κάποιοι από τους Βερβέρους κατοίκους ζουν σαν τρωγλοδύτες, σε υπόγειες κατοικίες. Τα σπίτια τους δηλαδή είναι σκαμμένα σαν τεχνητές σπηλιές μέσα στην γη της ερήμου.

Λένε πως τα περίεργα αυτά σπίτια τα έκτισαν στην ρωμαϊκή εποχή οι άνθρωποι που έμεναν εκεί, προκειμένου να προστατευτούν από κάποιες πολεμικές αιγυπτιακές φυλές που ήρθαν να εγκατασταθούν στα μέρη τους μετά από παρότρυνση των Ρωμαίων διοικητών της Αιγύπτου.Οι υπόγειοι αυτοί οικισμοί έμειναν καλά κρυμμένοι στην έρημο και προστατευμένοι από τις εχθρικές επιδρομές για αιώνες. Κανείς δεν ήξερε τίποτα γι' αυτούς, μέχρι το 1967 οπότε και τα ανακάλυψαν.

Επειδή είναι κτισμένα αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος (και όπως ξέρουμε το χώμα και η πέτρα είναι θερμομονωτικά υλικά), λειτουργούν ως φυσικά κλιματιστικά: στην καλοκαιρινή κάψα της ερήμου αυτά παραμένουν πολύ δροσερά, ενώ στις πολύ κρύες νύχτες παραμένουν ζεστά!

Τα σπίτια επικοινωνούν μεταξύ τους με κρυφές σήραγγες:

Και φυσικά, βγαίνουν όλα σε μία εσωτερική αυλή.Στην παρακάτω φωτογραφία, η εσωτερική αυλή, όπως φαίνεται από το εσωτερικό ενός τέτοιου σπιτιού:

    

Οι τρώγλες της Ματμάτα, όπως φαίνονται από ψηλά:Δείτε σε videos την Ματμάτα:

Δείτε την Ματμάτα με το Google Earth:

ΚΛΙΚ στην εικόνα:


2 σχόλια: