Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Επαναστατικά κινήματα στην Μακεδονία και την Κρήτη

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
1854 - Μακεδονία
Οργανώθηκε επαναστατικό κίνημα εναντίον των Οθωμανών, με την συμμετοχή και εθελοντών από την ελεύθερη Ελλάδα. Την οργάνωσή την ανέλαβαν μυστικές οργανώσεις όπως η «Αδελφότης» και η «Εθνική Άμυνα», αφού το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να πάρει επίσημα την θέση των επαναστατών.
Το κίνημα κατεστάλη και αγωνιστές όπως ο Θεόδωρος Ζιάκας και ο Τσάμης Καρατάσος αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Μακεδονία.

1866 – Κρήτη
Βλέποντας οι Κρητικοί πως τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, επα­να­στάτησαν και αυτοί ζητώντας την ένωση με την πατρίδα. H Κρητική Επανάσταση κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου: Στην μονή του Αρκαδίου, κοντά στο Ρέθυμνο, κλείστηκαν οι επαναστάτες μαζί με γυναικόπαιδα, προκειμένου να προστα­τευθούν από τα τουρκικά στρατεύματα. Για να αποφύγουν την αιχμαλωσία και τον βίαιο θάνατο που θα ακολουθούσε, εάν έπεφταν στα χέρια των Τούρκων, έβαλαν φωτιά στο αποθηκευμένο μπαρούτι και ανατινάχθηκαν (Νοέμβριος 1866).
Παρ΄ όλο που το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου συγκίνησε για άλλη μια φορά τους ευρω­παϊκούς λαούς, η Ελλάδα –που δεν κατάφερε τελικά να προσαρτήσει την Κρήτη– υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημίωση στους Οθωμανούς, αλλά και να μην υποστηρίζει  στο εξής επα­ναστατικά κινήματα στο εσωτερικό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1878 – Μακεδονία
Στο Λιτόχωρο επαναστάτησαν και κήρυξαν την ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα. Οι επαναστάτες αντιμετώπισαν τον τουρκικό στρατό, αλλά ηττήθηκαν.
Παρ’ όλο όμως που η επανάσταση στην Μακεδονία απέτυχε, οι Έλληνες την επικα­λέ­στηκαν στο συνέδριο του Βερολίνου που έγινε αργότερα τον ίδιο χρόνο για να πείσουν τις Μεγάλες Δυνάμεις να μην παραχωρήσουν την περιοχή στους Βουλγάρους που την διε­κδικούσαν.
Έτσι η Μακεδονία παρέμεινε οθωμανική επαρχία.

1896 – Μακεδονία και Κρήτη

Εκείνη την χρονιά οι δύο περιοχές εξεγέρθησαν ταυτόχρονα, αλλά με την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων οι Έλληνες αναγκάστηκαν να διακόψουν τις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε αντάλλαγμα, όμως, ο Σουλτάνος υποχρεώθηκε με την σειρά του να παραχωρήσει αυτονομία την Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου