Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ωκεανοί και θάλασσες

Πληροφορίες για τις ηπείρους, τους ωκεανούς και τις θάλασσες της Γης, με την βοήθεια του παγκόσμιου χάρτη.
Με τα κουμπιά "+" και "-" αυξομειώστε το μέγεθος του χάρτη.
Περνώντας το ποντίκι πάνω από τις ονομασίες ή τα σημάδια, εμφανίζονται πληροφορίες. Κάνοντας κλικ επάνω στις ονομασίες ή τα σημάδια, μεταφέρεστε στην Βικιπαίδεια για περισσότερες πληροφορίες.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:

Δείτε πού βρίσκονται οι ωκεανοί και οι θάλασσες της Γης, με την βοήθεια του Google Earth.
Περνώντας το ποντίκι πάνω από το διάγραμμα κάθε ωκεανού ή θάλασσας, στα δεξιά της εφαρμογής, βλέπετε την συνολική έκτασή τους. Πατώντας επάνω στα διαγράμματα, το Google Earth σας μεταφέρει στην αντίστοιχη περιοχή.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:


Η διώρυγα της Κορίνθου
Γύρω στο 600 π.Χ. ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος κατασκεύασε κατά μήκος του ισθμού έναν πλακόστρωτο διάδρομο "ντυμένον" με ξύλα. Πάνω σ' αυτόν μεταφέρονταν τα πλοία της εποχής, από την μία πλευρά του ισθμού στην άλλη, αλειμμένα με λίπος, για να γλυστρούν πιο εύκολα. Τα (πανάκριβα) διόδια που πλήρωναν ήταν η σημαντικότερη πηγή εσόδων για την Κόρινθο. Περίπου 2500 χρόνια αργότερα, επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη, κατασκευάζεται η σημερινή διώρυγα. Τα εγκαίνια έγιναν στις 25 Ιουλίου 1893. Βέβαια, τα τεράστια ποσά που απαιτήθηκαν για την κατασκευή της ήταν ένας από τους λόγους που πτώχευσε η χώρα τότε. Τουλάχιστον, όμως, μας έμεινε η διώρυγα...

Δείτε πληροφορίες για την διώρυγα και την ιστορία της.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:

Δείτε τον αρχαίο Δίολκο σε σημερινές φωτογραφίες:


Δείτε μία εξαιρετική ταινία animation μικρού μήκους που αναπαριστά την λειτουργία του αρχαίου Δίολκου. Εκτός των άλλων, η ταινία παρουσιάζει αρκετές τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά και σκηνές από την καθημερινή ζωή των ναυτικών.


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Φεύγοντας το 1944 οι Γερμανοί από την Ελλάδα, μετά την ήττα τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για εκδίκηση προξένησαν όσο περισσότερες καταστροφές μπορούσαν στην διώρυγα και τον ισθμό της Κορίνθου:
Ανατίναξαν την γέφυρα (τα κομμάτια της οποίας έπεσαν κάτω στην θάλασσα), έριξαν όσο περισσότερα βαγόνια μπορούσαν στην στενή θαλάσσια λωρίδα, ανατίναξαν σε διάφορα σημεία τις πλευρές της διώρυγας για να πέσουν τα χώματα στην θάλασσα και βούλιαξαν καράβια μέσα στο πέρασμα, για να φρακάρει η διώρυγα και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Και επειδή τους φάνηκαν λίγα όλα αυτά, στο τέλος έριξαν και νάρκες πάνω στα χαλάσματα, ώστε να μην μπορούν οι Έλληνες μετά να καθαρίσουν το πέρασμα!
Το αποτέλεσμα αυτής της κτηνώδους ενέργειας ήταν να αποφραχθεί τελείως η διώρυγα και να μείνει για πολλά χρόνια κλειστή προκειμένου να καθαριστεί το πέρασμα και να φτιαχτεί καινούρια γέφυρα.Δείτε και το σχετικό βίντεο (οι εικόνες της ντροπής φαίνονται στα τρία πρώτα λεπτά):Ο πορθμός του Γιβραλτάρ
Δείτε πληροφορίες για τον πορθμό και την ιστορία του.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:

Έτσι φαίνεται ο πορθμός από ψηλά:

Και από πιο κοντά, σε ψηφιακή αναπαράσταση:
(Από το Ψηφιακό Σχολείο)Τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου
Εντοπίστε στον χάρτη τα 5 μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Με τα κουμπιά "+" και "-" αυξομειώστε το μέγεθος του χάρτη.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:
(Από το Ψηφιακό Σχολείο)Ο περίπλους της Γης από τον Μαγγελάνο
Ακολουθήστε νοερά το ταξίδι του Μαγγελάνου και δείτε στον χάρτη τους ωκεανούς και τις θάλασσες που εκείνος διέσχισε. Όλα αυτά με την βοήθεια του Google Earth.
Πατήστε πάνω αριστερά στην εφαρμογή το κουμπί "Το ταξίδι του Μαγγελάνου" και κατόπιν το κουμπί "Έναρξη" για να δείτε την περιήγηση.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:
(Από το Ψηφιακό Σχολείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου