Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η καταστροφή του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι

Το 1685 οι Βενετοί αποφασίζουν να εκστρατεύσουν εναντίον της Πελοποννήσου η οποία βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία των Τούρκων και να καταλάβουν τα εύφορα εδάφη της και, κυρίως, τα λιμάνια της.
Αρχηγός της επιχείρησης είναι ο Φραγκίσκο Μοροζίνι. Με τους 10.000 περίπου στρατιώτες του και την βοήθεια των Ελλήνων που βρήκαν την ευκαιρία να επαναστατήσουν, τα κάστρα της Πελοποννήσου πέφτουν το ένα μετά το άλλο.

Το 1687 αποφασίζουν να καταλάβουν και την Αθήνα.
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1687 βρίσκονται ήδη στον δρόμο από τον Πειραιά προς την Αθήνα. Οι Τούρκοι έντρομοι κλείνονται στην Ακρόπολη (που τότε ήταν γεμάτη από κατοικίες). Επισκευάζουν όπως όπως τα τείχη της, μαζεύουν τα πυρομαχικά σε αποθήκες και περιμένουν.
Ο Παρθενώνας έχει αλλάξει για άλλη μία φορά χρήση και από χριστιανική εκκλησία (της Παναγίας) που ήταν στην εποχή του Βυζαντίου τώρα έχει μετατραπεί σε τζαμί.


Ο Μοροζίνι και οι στρατιώτες του στην αρχή προσπαθούν να ανατινάξουν ( ! ) τον ιερό βράχο με δυναμίτη (φουρνέλα). Δεν το καταφέρνουν, αφού ο βράχος είναι αρκετά σκληρός και αλλάζουν τακτική: Στήνουν τα κανόνια τους σε διάφορα σημεία απέναντι από την Ακρόπολη, όπως τα υψώματα του Φιλοπάππου, της Πνύκας και του Αρείου Πάγου, και αρχίζουν να πυροβολούν.Στο μεταξύ οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει για ασφάλεια όλα τους τα πυρομαχικά μέσα στον Παρθενώνα. Ξέρουν, το πιστεύουν απόλυτα, πως οι Βενετοί δεν θα τολμήσουν να ρίξουν στο μνημείο.

Είναι γελασμένοι οικτρά... Ο Μοροζίνι είναι αδίστακτος. Αρχίζει έναν καταιγισμό πυρών εναντίον του ιερού μνημείου με όλα του τα πυροβόλα. Ο ναός όμως αντέχει. Αλλά όχι για πολύ... Ένα από τα βλήματα διαπερνάει την οροφή του και σκάει πάνω στα πυρομαχικά τα οποία ανατινάζονται με εκκωφαντικό θόρυβο.

Το αριστούργημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο Παρθενώνας, καλύπτεται από πυκνούς καπνούς και συντρίμμια...


Οι Βενετοί ξεσπούν σε ζητωκραυγές: "Ζήτω η Δημοκρατία μας!".
Η φωτιά που καίει συνεχώς για δύο μέρες ολοκληρώνει το έργο της καταστροφής.
Όταν διαλύονται οι καπνοί, το ιερό μνημείο αποκαλύπτεται σχεδόν πλήρως διαλυμένο...


Στις 4 Δεκεμβρίου 1867 η Γερουσία της Βενετίας εξουσιοδοτεί τον Μοροζίνι "...να αφαιρέσει και να (μας) αποστείλει εκείνο που κρίνει πιο σπουδαίο και πιο καλλιτεχνικό" από τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Η λεηλασία του Ιερού Ναού έχει αρχίσει... Όσα από τα γλυπτά γλύτωσαν από τον βομβαρδισμό, καταστρέφονται από την λεηλασία...Κατά την διάρκεια της άτσαλης αποκαθήλωσης από τους στρατιώτες του πολλά από αυτά πέφτουν κάτω με δύναμη και διαλύονται...

Μετά από δύο χρόνια ο Μοροζίνι αναγκάζεται να αποχωρήσει από την Αθήνα και να την παραδώσει στους Τούρκους.

Οι Αθηναίοι ξαναγυρίζουν στην προηγούμενη κατάσταση της υποδούλωσης από τους Τούρκους, αυτή την φορά όμως με έναν Παρθενώνα κατεστραμμένον...
Μέχρι τότε η Ακρόπολη κατοικούνταν σε συνεχή βάση. Από τότε και μετά εγκαταλείφθηκε και έτσι μπόρεσε πιο εύκολα μερικά χρόνια αργότερα ένας Βρετανός, ο λόρδος Έλγιν να αφαιρέσει όσα από τα γλυπτά ήθελε για να τα μεταφέρει στην Αγγλία.

Οι Τούρκοι στο μεταξύ ξανάχτισαν τζαμί μέσα στο εσωτερικό του μνημείου, μικρότερο αυτή την φορά, και έτσι παραδόθηκε στους Έλληνες κατά την Απελευθέρωση.Από τότε, μέχρι και σήμερα, συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης του Παρθενώνα, του μνημείου που σεβάστηκε ο χρόνος αλλά όχι και οι άνθρωποι...

Δείτε και ένα σχετικό βίντεο:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου