Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Ο
 Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο για να αναλάβει την διακυβέρνηση μιας χώρας η οποία έβγαινε από έναν πολύχρονο αγώνα. Φτώχεια και αναρχία επικρατούσαν σε όλη την επικράτεια και τα πάντα ήταν διαλυμένα.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ:

§         Διοίκηση
Ο Κυβερνήτης, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του και να υπερισχύσει πάνω στα πολλά διαφορετικά τοπικά συμφέροντα, διέλυσε την Εθνοσυνέλευση (που τον είχε εκλέξει) και κατήργησε το Σύνταγμα. Συγκέντρωσε όλες σχεδόν τις εξουσίες στα χέρια του. Οργάνωσε, επίσης, τακτικό στρατό και στόλο.

§         Οικονομία
Ίδρυσε Εθνική Τράπεζα και έκοψε εθνικό νόμισμα, τον φοίνικα, για να αντικαταστήσει τα τουρκικά γρόσια και να διευκολύνει τις συναλλαγές. Ανέπτυξε το εμπόριο και την ναυτιλία.

§         Εκπαίδευση
Δίνοντας βάρος στην βασική εκπαίδευση των Ελλήνων, και επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί διαθέσιμοι δάσκαλοι, δημιούργησε τα αλληλοδιδακτικά σχολεία, στα οποία οι καλύτεροι μαθητές των μεγάλων τάξεων, με την βοήθεια του δασκάλου, δίδασκαν τα μικρότερα παιδιά ανάγνωση και γραφή.
Ίδρυσε επίσης το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο καθώς και Ορφανοτροφείο στην Αίγινα.

§         Γεωργία
Επειδή πίστευε πως η πρόοδος της χώρας στηριζόταν στην γεωργία, ίδρυσε στην Τίρυνθα (κοντά στο Άργος) Γεωργική Σχολή για την εκπαίδευση των αγροτών. Εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας και στήριξε την παραγωγή μεταξιού.


§         Διπλωματία
Η χώρα δεν είχε ακόμη καθορισμένα σύνορα, έτσι ο Καποδίστριας χρησιμοποίησε το κύρος και την εμπειρία του στην διεθνή διπλωματία προκειμένου να κατοχυρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ελληνικό κράτος. Για τον ίδιο λόγο προσπαθούσε να κρατά εξεγερμένες την Κρήτη και την Στερεά Ελλάδα, ώστε οι περιοχές αυτές να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στο νέο κράτος. Μάλιστα, με την τελευταία μάχη της Επανάστασης, στην Πέτρα της Βοιωτίας (Σεπτέμβριος 1829), κατά την οποίαν οι Έλληνες με αρχηγό τον Δημήτριο Υψηλάντη νίκησαν τους Τούρκους, η Στερεά Ελλάδα παραδόθηκε στην Ελλάδα.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Η συγκεντρωτική πολιτική του Καποδίστρια καθώς και τα μέτρα που πήρε προκάλεσαν την έχθρα των κοτζαμπάσηδων οι οποίοι έβλεπαν να χάνουν την δύναμή τους. Δυσαρέστησαν, όμως, και άλλους που ήταν υπέρ της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Δημιουργήθηκε, έτσι, ένα πολύ άσχημο κλίμα εναντίον του.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831  στο Ναύπλιο, την ώρα που έβγαινε από την λειτουργία της Κυριακής.
Μετά από αυτό στην χώρα επικράτησε αναρχία για μια ακόμη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου