Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η Πατριαρχική Σχολή της Κωνσταντινούπολης


εικόνα 1

Είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου, αφού λειτουργεί σχεδόν αδιαλείπτως για πάνω από 500 χρόνια!
Ιδρύθηκε το 1454, όταν ο τότε πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος κάλεσε στην Πόλη τον φιλόσοφο Ματθαίο Καμαριώτη και του ανέθεσε να ανασυγκροτήσει την Πατριαρχική Ακαδημία που είχε διαλυθεί στις παραμονές της Άλωσης.
Στην ουσία είναι η συνέχεια της Οικουμενικής Πατριαρχικής Σχολής που ίδρυσε ο Μ. Κωνσταντίνος!



εικόνα 2

Στην πορεία του χρόνου έχει αλλάξει πολλές φορές έδρα:
Στην αρχή λειτουργούσε μέσα στο Πατριαρχείο (που στεγαζόταν στον ναό των Αποστόλων) και αργότερα σε διάφορες κατοικίες στο Φανάρι. Στα τέλη του 19ου αιώνα αποφασίστηκε να κτιστεί το σημερινό επιβλητικό κτήριο, κοντά στην έδρα του Πατριαρχείου.
Κτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μόλις 2 χρόνια (1881-1883)!


εικόνα 3

Το μεγαλοπρεπές κτήριο, λόγω του χρώματος και του μεγέθους του (για τα οποία οι ντόπιοι το αποκαλούν Κόκκινο Κάστρο ή Κόκκινο Σχολείο), από το 1883 αποτελεί σήμα κατατεθέν του Κεράτιου κόλπου, αφού είναι πολύ κοντά σ' αυτόν και φαίνεται από πολλές πλευρές.


εικόνα 4

Στον θόλο, πάνω από το κεντρικό κτίριο, στεγάζεται το αστρονομικό παρατηρητήριο της Σχολής, που διαθέτει ένα παλιό τηλεσκόπιο.


Σήμερα η Σχολή λειτουργεί ως σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με πολύ λίγους μαθητές, ελληνόπουλα της Πόλης.


Στην εποχή της ακμής του θεωρούνταν ίσως το καλύτερο εκπαιδευτήριο στον κόσμο. Ακόμα και στις μέρες μας ο τεράστιος χώρος του (πάνω από 3000 τ.μ.) περιλαμβάνει αίθουσες οι οποίες διαθέτουν όλα τα αναγκαία για την διδασκαλία. Τάξεις σαν της Χημείας,της Βιολογίας και της Φυσικής είναι καταπληκτικές!

Ο κεντρικός διάδρομος του σχολείου:

Οι μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας σήμερα φαντάζουν άδειες με τόσα λίγα παιδιά που φιλοξενούν...


Η θέα από το προαύλιο του σχολείου:

Και μία φωτογραφία από τα παλιά...
Μαθητές και μαθήτριες ποζάρουν μπροστά στην Σχολή μαζί με τους δασκάλους τους, κάπου στο 1930.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου