Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Δέντρα με... παραξενιές

Εκτός από τα δέντρα που ξέρουμε, υπάρχουν και άλλα, σε διάφορα μέρη του κόσμου, κάπως πιο... διαφορετικά.
Απολαύστε τα!

Η Σοκότρα είναι 4 νησάκια στο κέρας της Αφρικής, κοντά στην Υεμένη. Επειδή είναι αρκετά απομονωμένα, η χλωρίδα τους δεν υπάρχει σε άλλο μέρος του κόσμου. Με άλλα λόγια, θεωρούνται το πιο "εξωγήινο" τοπίο της Γης! Μερικά από τα παράξενα δέντρα τους, τα δέντρα-δράκοντες, είναι τα παρακάτω:

Τα λένε έτσι επειδή, αν κόψεις τον κορμό τους, βγάζουν έναν κόκκινο χυμό (που μοιάζει σαν αίμα, αλλά λένε πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες).

Άλλα παράξενα δέντρα της Σοκότρα είναι τα δέντρα-μπουκάλια.


_________________________________________________________________________


Τα μπαομπάμπ
είναι περίεργα δέντρα με ψηλό και πολύ παχύ κορμό που βρίσκονται σε περιοχές της Αφρικής και της Αυστραλίας.
Η διάμετρος τους φτάνει και τα 16 μέτρα μερικές φορές.
Στον κορμό του δέντρου συχνά οι άνθρωποι φτιάχνουν κατοικίες.
Στα 1890 ένα τέτοιο δέντρο χρησιμοποιούνταν για προσωρινή φυλακή!
...καμιά φορά και τουαλέτες!
_________________________________________________________________________


Στην έρημο της Ναμίμπια, στην νότια Αφρική ζει το δέντρο-φαρέτρα, το οποίο με τα ανθεκτικά και ευλύγιστα κλαδιά του προμηθεύει στην κυνηγετική φυλή των Βουσμάνων την πρώτη ύλη κατασκευής θηκών για τα βέλη τους._________________________________________________________________________


Στο Γκρυφίνο στην δυτική Πολωνία
υπάρχει μία περιοχή με 400 δέντρα με παράξενα καμπυλωμένο κορμό, που κανείς δεν ξέρει αν έχουν "πειραχτεί" από ανθρώπινο χέρι ή φύτρωσαν έτσι.
________________________________________________________________________


Στις Φιλιππίνες
υπάρχει ένα είδος ευκαλύπτου ο κορμός του οποίου έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου!
_________________________________________________________________________


Στην οροσειρά Σιέρα Νεβάδα, των Η.Π.Α. υπάρχει το εθνικό πάρκο Σεγκόβια (Sequoia National Park).

Τα δέντρα που υπάρχουν εκεί, οι σεγκόβιες, είναι υπεραιωνόβια. Κάποια από αυτά έχουν ηλικία πάνω από 3000 χρόνια και ύψος μέχρι και 80 μέτρα (όσο ένα 25ώροφο κτήριο)!
_________________________________________________________________________


Στην Βραζιλία υπάρχει ένα παράξενο δέντρο του οποίου με καρπούς όχι μόνο στα κλαδιά, αλλά σε όλο το μήκος του κορμού!_________________________________________________________________________


Στο Allouville-Bellefosse, στην βόρεια Γαλλία υπάρχει μία βελανιδιά 800 ετών! Στην εποχή της Αναγέννησης (!) κόπηκε στα δύο από έναν κεραυνό. Το 1600 μέσα στον τεράστιο κορμό κτίστηκαν δύο παρεκκλήσια, το ένα πάνω από το άλλο.Για να ανέβει κάποιος στο δεύτερο, υπάρχει εξωτερική σκάλα.


_________________________________________________________________________

Κάποια δέντρα έχουν υποστεί ανθρώπινη παρέμβαση στην "παιδική" τους ηλικία, με αποτέλεσμα ως ενήλικα φυτά να παρουσιάζουν αρκετά παράξενη εμφάνιση!________________________________________________________________________


Μερικές φορές τα δέντρα μπερδεύονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες (επίτηδες ή κατά τύχη) και το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω:_________________________________________________________________________


Και βέβαια, να μην ξεχάσουμε την Αγία Θεοδώρα, ένα εκκλησάκι κοντά στην Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, στην στέγη του οποίου ζουν αρμονικά ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δέκα επτά (17) ολόκληρα δέντρα, με τα κλαδιά τους, με τις ρίζες τους και με τα όλα τους.

Αρκετά ανεξήγητο μυστήριο...
Το εκκλησάκι μέσα, εννοείται πως είναι μια χαρά!

Και επειδή αυτό το παράξενο φαινόμενο είναι "δικό μας", ελληνικό, ας δούμε μερικές πληροφορίες παραπάνω, που έστειλε η Αναστασία:
Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης. Είναι κτίσμα πιθανόν του 12ου αιώνα. Η παράδοση αναφέρει πως ήταν ένα θαύμα της Φύσης που έχει σχέση με το μαρτύριο της Αγίας. Τα κλαδιά των 17 δέντρων που το αγκαλιάζουν ξεφυτρώνουν από τη σκεπή ενώ οι ρίζες τους, που δε φαίνονται, περνούν μέσα από τους τοίχους του για να καταλήξουν στο έδαφος. Το άφθονο νερό που τρέχει στο ποταμάκι κάτω από την εκκλησία ποτίζει τα δέντρα. Και τα δυο μαζί, ποτάμι και δέντρα, λέγεται πως είναι η ευχή της Αγίας Θεοδώρας που παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει "τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να τα ποτίζει". Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα. Πολλοί θα νομίζετε πως το εκκλησάκι αυτό θα είναι ένα ερείπιο. Είναι το ακριβώς αντίθετο! Όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, το εσωτερικό του είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου