Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

"Λιλιπούπολη" -εκπομπές

Η "Λιλιπούπολη" ήταν μία παιδική ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Διήρκησε από το 1976 νέως το 1980.
Ξεκίνησε ως μία απλή εκπομπή για μικρά παιδιά, αλλά σε κάμποσους μήνες εξελίχθηκε σε μία πολιτική και ανατρεπτική εκπομπή που παρακολουθούσαν τόσο τα παιδιά, για τους αστείους διαλόγους και τα όμορφα τραγούδια, όσο και οι μεγάλοι, αφού είχε συνεχείς αναφορές στην πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα της εποχής, μέσα από τους ήρωές της.
Ήρωες:
Δήμαρχος Χαρχούδας (Φαφλατάς δήμαρχος που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να περνάει καλά Συμβολίζει τους πονηρούς πολιτικάντηδες που υποτίθεται πως ενδιαφέρονται για τον λαό αλλά στην πραγματικότητα τον εκμεταλλεύονται).
Δυστροπόπιγκας (Ένα πλάσμα -κάτι σαν τυφλοπόντικας-  που διαμαρτύρεται συνεχώς για τα άσχημα που βλέπει γύρω του και σιγά-σιγά εξελίσσεται στην αριστερή αντιπολίτευση της Λιλιπούπολης).
Πιπινέζα (Η υστερική μαμά-κηδεμόνας που καταπιέζει τον Παπαγάλο, σύμβολο των καταπιεσμένων παιδιών).
Πρίγκηπας (της Χιονάτης του παραμυθιού. Ένας ανόητος ξεπεσμένος πρίγκηπας που όνειρό του είναι να γίνει βασιλιάς της Λιλιπούπολης. Συνεργάζεται με τον Χαρχούδα για να κάνει μπαγαποντιές σε βάρος των Λιλιπουπολιτών).
Χιονάτη (του παραμυθιού. Παντρεμένη με τον Πρίγκηπα, ο οποίος μετά τους πρώτους έρωτες τού παραμυθιού της κάνει την ζωή μαρτύριο με το κόλλημά του να γίνει βασιλιάς της Λιλιπούπολης).
Μπιξ-Μπιξ και Μπομπίλα (Τα δυο παιδιά της Λιλιπούπολης, που ξεμπροστιάζουν συχνά τον Χαρχούδα και τις απατεωνιές του).
Μπέμπαντας (Ιπτάμενος άσπρος ελέφαντας που βλέπουν μόνο τα δύο παιδιά. "Γεννήθηκε" βγαίνοντας από ένα σωληνάριο οδοντόπαστας. Εμφανίζεται πάντα ξαφνικά,  και πηγαίνουν και οι τρεις τους διάφορες βόλτες πάνω στον ουρανό).
Όφις-Σόφη (Το φίδι με την χρυσή φωνή. Η αριστοκράτισσα της Λιλιπούπολης).
Δόκτορ Δρακατόρ (Ο επιστήμονας της Λιλιπούπολης. Μία από τις μηχανές που έχει εφεύρει, είναι και ο Σιδερομάσας).

Και πολλοί άλλοι, που καθρέφτιζαν την κοινωνία εκείνης της εποχής. Τόσο παραστατικά, που έφτασε να γίνει θέμα ακόμα και στην Βουλή, με τους βουλευτές του τότε κυβερνώντος δεξιού κόμματος να κατηγορούν την εκπομπή ως κομμουνιστική, που διαφθείρει τα παιδιά!

Ακολουθούν μερικές εκπομπές (από τις ελάχιστες που έχουν σωθεί...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου