Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Οι αγώνες του Καραϊσκάκη


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Τον Απρίλιο του 1826, μετά την πτώση του Μεσολογγίου, ο Κιουταχής πήγε στην Αττική, κατέλαβε την Αθήνα και πολιόρκησε την Ακρόπολη που την υπερασπιζόταν ο στρατηγός Γιάννης Γκούρας.
Η επαναστατική Κυβέρνηση διόρισε τότε αρχιστράτηγο στην Στερεά Ελλάδα τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Πρώην Κλέφτης και έπειτα Αρματολός, ικανότατος πολεμιστής και με μεγάλη πείρα, ο Καραϊσκάκης τον Οκτώβριο του 1826 τοποθέτησε φρουρές από τον Κορινθιακό μέχρι τον Ευβοϊκό κόλπο, για να αποκόψει τον εφοδιασμό των εχθρών από την Θεσσαλία και να τους αναγκάσει να αποχωρήσουν από την Αττική. Με αποφασιστικές νίκες, έπειτα από μάχες όπως αυτές στο Δίστομο και την Αράχοβα στα τέλη του 1826, κρατούσε την Στερεά Ελλάδα σε αναβρασμό.
Αυτό ήταν σημαντικό, διότι οι Έλληνες είχαν πληροφορίες από το εξωτερικό ότι στο μελλοντικό ελληνικό κράτος θα περιλαμβάνονταν μόνο περιοχές που θα εξακολουθούσαν να είναι επαναστατημένες.
Μέχρι τις αρχές του 1827 είχε κατορθώσει να εκδιώξει τα οθωμανικά στρατεύματα από τις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Τότε έσπευσε στην Αττική για να βοηθήσει τους πολιορκημένους της Ακρόπολης και στρατοπέδευσε στο Κερατσίνι.
Η Κυβέρνηση στο μεταξύ είχε διορίσει αρχηγούς του στρατού και του στόλου δύο ξένους: τους Άγγλους Τσωρτς και Κόχραν. Αυτοί αποφάσισαν, παρά την αντίθετη γνώμη του Καραϊσκάκη, κατά μέτωπον επίθεση εναντίον του στρατού του Κιουταχή.
Την παραμονή της επίθεσης μία μικροσυμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δυνάμωσε απρόσμενα και εξελίχθηκε σε μάχη. Ο Καραϊσκάκης, άρρωστος και με πυρετό, όρμησε με το άλογό του στον τόπο της σύγκρουσης, προσπαθώντας να αποτρέψει την μάχη. Εκεί όμως ένα βόλι τον τραυμάτισε θανάσιμα.
Την επόμενη ημέρα, στις 23 Απριλίου 1827, ξεψύχησε.
Πεθαίνοντας είπε στους συναγωνιστές του: «Εγώ πεθαίνω, όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να στηρίξετε την πατρίδα».
Ο ξαφνικός χαμός του έριξε το ηθικό των πολεμιστών. Η μάχη που ακολούθησε κατέληξε, εξαιτίας και της λανθασμένης επιλογής των Άγγλων για μετωπική σύγκρουση, σε μεγάλη καταστροφή των Ελλήνων.
Σημαντικοί Έλληνες οπλαρχηγοί, αλλά και πάνω από χίλιοι αγωνιστές, έχασαν την ζωή τους.
Η Ακρόπολη, τον Μάιο του 1827, παραδόθηκε στους Τούρκους πολιορκητές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου