Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, ο Παπαφλέσσας

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

      Αφού κατέστειλαν την επανάσταση στην Κρήτη και κατέστρεψαν την Κάσο και τα Ψαρά (κεφ. 5), οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν προς την Πελοπόννησο για να ανακαταλάβουν τα κάστρα και τις πόλεις που είχαν απελευθερώσει οι Έλληνες.
Τον χειμώνα 1824-1825 ο αιγυπτιακός στόλος, με αρχηγό τον Ιμπραήμ Πασά, γιο του Μεχμέτ Αλή, έκανε απόβαση στην Μεθώνη.
Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη για τους Έλληνες.
Οι Αιγύπτιοι διέθεταν έναν ισχυρό και τακτικό στρατό, οργανωμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Από την άλλη πλευρά, ανάμεσα στους Έλληνες το ίδιο διάστημα είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στο ελληνικό κράτος που επρόκειτο να δημιουργηθεί.
Οι συνέπειες του εμφυλίου ήταν να φυλακιστούν πολλοί οπλαρχηγοί, μεταξύ των οποίων και ο Κολοκοτρώνης, να δολοφονηθεί ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και η Επανάσταση να κινδυνεύει να σβήσει.
Ο Ιμπραήμ, εκμεταλλευόμενος τις εμφύλιες διαμάχες των Ελλήνων, κατέλαβε εύκολα το κάστρο του Ναβαρίνου και συνέχισε προς το εσωτερικό της Πελοποννήσου.
Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση ο υπουργός Εσωτερικών Παπαφλέσσας προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να αποφυλακιστούν οι οπλαρχηγοί. Ταυτόχρονα πήγε ο ίδιος στην Μεσσηνία μαζί με την ομάδα του για να εμποδίσει την πορεία του Ιμπραήμ. Δίνοντας άνιση μάχη, στα τέλη Μαΐου του 1825 στο Μανιάκι, ο Παπαφλέσσας και οι συμπολεμιστές του πολέμησαν γενναία αλλά σκοτώθηκαν.
Ο αιγυπτιακός στρατός, ανεμπόδιστος πια, έφτασε στην Τριπολιτσά και δυο μέρες αργότερα προχώρησε εναντίον του Ναυπλίου όπου είχαν την έδρα τους οι επαναστάτες.
Η επαναστατική κυβέρνηση, έχοντας βρεθεί σε αδιέξοδο, αναγκάστηκε να παραχωρήσει γενική αμνηστία. Οι φυλακισμένοι οπλαρχηγοί απελευθερώθηκαν, μαζί και ο Κολοκοτρώνης ο οποίος διορίστηκε αρχιστράτηγος.
Στο μεταξύ, οι Αιγύπτιοι στον δρόμο τους για το Ναύπλιο συγκρούστηκαν με ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στους Μύλους του Άργους. Οι Έλληνες, με αρχηγούς τον Υψηλάντη και τον Μακρυγιάννη, κατόρθωσαν να τους σταματήσουν και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τριπολιτσά.
Ο Κολοκοτρώνης, για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ, συνέχισε να εφαρμόζει την τακτική του κλεφτοπόλεμου. Η επαναστατική κυβέρνηση, όμως, θεώρησε πως ο τρόπος αυτός του πολέμου δεν ήταν πλέον αποτελεσματικός. Έτσι ανέθεσε στον Γάλλο συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρο την οργάνωση τακτικού στρατού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου